18 πράγματα που πρέπει να κάνω με τα παιδιά μου μέσα στο 2018!

Γράφει η Μένη Χαρίτου

 

 

Το 2018 να θυμηθώ:

1.Να φροντίσω την Υγεία τους.


Να κλείσω ραντεβού στον οδοντίατρο και να είμαι σίγουρη πως έχουν κάνει όλα τους τα εμβόλια. (προς Θεού εγκαταλείψτε αυτή τη θεωρία με τα ανεμβολίαστα παιδιά…)

 

   2.Να τα φέρω σε επαφή με τη Γυμναστική.

Ψάξτε μαζί με το παιδί σας τι είναι αυτό που πραγματικά του αρέσει,  ώστε να γυμνάσει το σώμα του και να αγαπήσει τον αθλητισμό. Σήμερα υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές! Τα οφέλη είναι σε όλους μας γνωστά.



3. Να τους βοηθήσω στα μαθήματα.

Ας σταθούμε πραγματικοί βοηθοί στο διάβασμά τους. Τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να μη θέλουν να τις μοιραστούν. Χωρίς ύφος υπεροχής και διάθεση υποτίμησης βοηθήστε τα να τα ξεπεράσουν.



4. Να τα κάνω να αγαπήσουν τα εξωσχολικά βιβλία.

Πηγαίνετε μαζί σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε μια δανειστική βιβλιοθήκη και ψάξτε αυτό που πραγματικά θα τους κάνει να αγαπήσουν  το διάβασμα. Δεν έχει καμία σημασία σε ποια κατηγορία ανήκει το βιβλίο.  Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο θα τα βοηθήσει ακόμα και στα μαθήματα του σχολείου.

 

5.Να δώσω προτεραιότητα στην Υγιεινή Διατροφή.

Ψάξτε συνταγές με υγιεινά υλικά και μαγειρέψτε τις μαζί με τα παιδιά σας. Προσθέστε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο άφθονα λαχανικά και φρούτα! Απολαύστε νόστιμα και υγιεινά γεύματα ! Καν τε καλό σε εκείνα και σε σας!

 

6.Να βάλω κανόνες.

Κανόνες στις ώρες διαβάσματος, στις ώρες παιχνιδιού, στη διάρκεια ενασχόλησης με το tablet, στο συμμάζεμα του δωματίου. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κανόνες είναι πιο συγκροτημένα και ήρεμα. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν.

7.Να σπάσω τους κανόνες.

Φυσικά και οι κανόνες είναι για να σπάνε. Και ιδίως όταν έχεις να κάνεις με παιδιά. Οργανώστε μέρες που οι κανόνες δεν ισχύουν και τεμπελιάστε όλοι μαζί! Φάτε όλα τα απαγορευμένα (γλυκά, πατατάκια, αναψυκτικά) και μετά κλείστε τα και πάλι στο ντουλάπι.

 

8.Να τα φέρω σε επαφή με τις Τέχνες.

Ό,τι διαθέτει ο τόπος σας και μπορεί να φέρει το παιδί σε άμεση επαφή με την τέχνη εκμεταλλευτείτε το. Θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες. Ακόμα ακόμα οργανώστε εσείς οι ίδιοι προβολές στο σπίτι σας καλώντας φίλους!

9.Να ψάξω το ταλέντο του.

Περάστε χρόνο παρατηρώντας προσεκτικά το παιδί σας. Τι του αρέσει να κάνει; Τι το κάνει ευτυχισμένο; Κάθε παιδί έχει ένα ταλέντο. Εντοπίστε το και βρείτε τρόπους να το καλλιεργήσετε.

 

10.Να σταματήσω τις φωνές και τους τσακωμούς στο σπίτι.

Ξέρω πως αυτό είναι ακατόρθωτο, όμως, αν κάθε φορά που είστε έτοιμη να βροντήξετε και να αστράψετε σκεφτείτε πως βάλατε κι αυτόν το στόχο για φέτος και πάρετε μια βαθιά ανάσα, πού ξέρετε… Μπορεί 2-3 φορές να πιάσει!

11.Να τους μάθω τον εθελοντισμό.

Καν τε μαζί με τα παιδιά σας μια εξόρμηση στην ντουλάπα και την αποθήκη σας. Βρείτε πράγματα που δε σας χρειάζονται πια, συσκευάστε τα και δώστε τα εκεί που τα έχουν πραγματική ανάγκη.  Είναι σπουδαίο να μάθουν από μικρά  να δίνουν και να βοηθάνε κι επίσης είναι σπουδαίο να μάθουν τα παιδιά μας πως εκεί έξω δεν είμαστε όλοι ίσοι.

 

12.Να τα φέρω σε επαφή με τη φύση.

Οργανώστε εκδρομές και περιπάτους. Καν τε αυτό που κάναμε παλιά: στρώσε μια κουβέρτα στο γρασίδι και οργανώστε το πιο ωραίο πικ νικ. Κόψτε λουλούδια και φέρτε τα παιδιά σε επαφή με τα ζώα. Το πόσο σπουδαίο είναι για την ψυχική μας υγεία θα το διαπιστώσετε μόνο όταν το κάνετε.

 

13.Να περάσω ουσιαστικό χρόνο μαζί τους.

Τα παιδιά που δέχονται bullying ή αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα συνήθως δεν τα μοιράζονται με τους γονείς τους. Καθίστε μαζί με το παιδί και ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ!! Αφουγκραστείτε το!!Εσείς ξέρετε καλύτερα απ’ τον καθένα αν είναι πραγματικά ευτυχισμένο ή όχι. Οι δουλειές μπορούν να περιμένουν, το παιδί σας ΟΧΙ!.

 

14.Να τους μάθω πως το διαφορετικό δεν είναι κακό αλλά ωραίο.

Συνήθως το διαφορετικό μας τρομάζει και το κάνουμε στην άκρη.  Μιλήστε στα παιδιά σας γι’ αυτά τα παιδιά με τα ιδιαίτερα χαρίσματα.  Πόσο σπουδαίοι γονείς θα γίνεται  αν τα μάθετε να τα σέβονται και να τα αγαπούν όπως είναι! Κι αν έχετε στην οικογένειά σας ένα διαφορετικό παιδί δώστε του όλη την αγάπη και τη στήριξη που του χρειάζεται για να είναι δυνατό!

 

15.Να του δώσω χρόνο για παιχνίδι.

Τα παιδιά είναι παιδιά και έχουν ανάγκη από παιχνίδι! Μην τα φορτώνετε με δεκάδες δραστηριότητες , γιατί τότε δε θα τους μείνει χρόνος για το πιο σημαντικό. Και τα παιδιά που δεν παίζουν είναι δυστυχισμένα παιδιά.

 

16.Να τους δώσω ελευθερίες.

Αφήστε τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες, να κάνουν πράγματα μόνα τους χωρίς τη δική σας παρέμβαση. Μην είστε υποβολέας σε ό,τι κάνουν . Πρέπει να νιώσουν πως τους έχετε εμπιστοσύνη και φυσικά πως μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς εσάς.

17.Να μην τους προσφέρω ό,τι ζητάνε.

Τα παιδιά τα θέλουν ΟΛΑ! Ό,τι προβάλει η τηλεόραση, ό,τι αγόρασε ο συμμαθητής, ό,τι κυκλοφορεί στη γειτονιά. Ακόμα κι αν έχετε τη δυνατότητα να του τα προσφέρετε μην το κάνετε. Ο λιτός τρόπος ζωής είναι χάρισμα!

 

18.Να του δείχνω την αγάπη μου με κάθε ευκαιρία.

Το άφησα για το τέλος μα είναι το πιο σημαντικό! Πείτε στα παιδιά σας πόσο πολύ τα αγαπάτε, πόσο σπουδαία είναι, πόσο περήφανοι είστε γι’ αυτά! Πάρτε τα αγκαλιές και μοιράστε φιλιά σε αυτά τα πλάσματα που σ’ αυτή την ηλικία σας έχουν τόση μα τόση ανάγκη!!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!! ΥΓΕΙΑ , ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑ!!!!


Μένη  Χαρίτου

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: Kozani Kids
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Ταουκίδη «Με Γάλα Μυστικά» από τις εκδόσεις Παρισιάνου

Μόλις πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Δημήτρη με τίτλο «Με Γάλα μυστικά» πραγματικά δ…