Τι να κάνεις τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που περίσσεψαν;

Γράφει η Λιάνα Ανδρεοπούλου

  Οι γιορτινές μέρες πέρασαν και σίγουρα το φαγητό είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο,ως κλασσικές Ελληνίδες μαγειρέψαμε το κάτι παραπάνω και φυσικά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες ήταν στο κέντρο του τραπεζιού μας.Με αποτέλεσμα σήμερα, να περισσέψουν και εσείς να μην ξέρετε τι να τα κάνετε . 

    Έψαξα, λοιπόν, και βρήκα 2 συνταγές για να τα χρησιμοποιήσεις και να φτιάξεις νέα γλυκά!!

Τσιζκέικ εύκολο με μελομακάρονα (cheesecake χωρίς ψήσιμο)

Προετοιμασία:  0:10′ Εύκολη

Μερίδες: 6-8. Εύκολη και γρήγορη συνταγή, για να αξιοποιήσουμε τα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν.

Υλικά Συνταγής Για τη βάση : 25 μελομακάρονα περίπου (ανάλογα με το μέγεθος τους αρκετά για να καλύψουμε τη βάση και τα πλαϊνά μιας φόρμας 20 εκατ.)

4 κ.σ μαλακό βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)

Για την κρέμα cheesecake

250 γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα)

4 κ.σ ζάχαρη άχνη 

300 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)

1 κ.γλ. υγρή βανίλια

Για τη σάλτσα βύσσινο

1 συσκευασία κομπόστα βύσσινο 400 γραμ. 1½ κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση
   Για να φτιάξουμε τη βάση, από το cheesecake με μελομακάρονα που περίσσεψαν, αλέθουμε τα μελομακάρονα ή τα τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ, τα ψιχουλιάζουμε δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μείγμα.
  Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.
   Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ταψάκι 20 εκατοστών για lemon pie. Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμ.δωμ.), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια. Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι. Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.
   Αδειάζουμε την κρέμα του cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα. Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Εναλλακτικά βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
  Για την σάλτσα βύσσινο Στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
   Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα βύσσινο να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την απλώνουμε στο παγωμένο τσιζκέικ.
Extra Tips -Παγώνουμε το cheesecake στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα, ώστε να σταθεροποιηθούν καλά η κρέμα και η σάλτσα, και να μπορούμε να κόψουμε σε κομμάτια.
Αν περισσέψει cheesecake, το διατηρείτε στο ψυγείο αλλά πριν σερβίρετε το αφήνετε σε θερμ. δωμ. να μαλακώσει λίγο η κρέμα.
Σαλάμι σοκολάτας (με κουραμπιέ, μελομακάρονο και ό,τι έμεινε)

Προετοιμασία: 0:10 ‘ Εύκολη
Μερίδες: 12-14
Κανείς δεν λέει όχι σε σαλάμι σοκολάτας. Είναι εύκολο, είναι γρήγορο, είναι οικονομικό, και λαχταριστό. Αξιοποιήστε τα γλυκά που έμειναν, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κουλουράκια, ή μπισκότα.

Υλικά Συνταγής
12 κουραμπιέδες
125 γραμ. μαλακό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
4 κ.σ κακάο άγλυκο
3-4 κ.σ κονιάκ ή γάλα
100 γραμ. λιωμένη σοκολάτα
1/3 φλ. χοντροκομμένο φυστίκι Αιγίνης
λίγη άχνη για το τύλιγμα
Εκτέλεση
Για το σαλάμι σοκολάτας με μελομακάρονα και κουραμπιέδες που περίσσεψαν, βάζουμε πρώτα τους κουραμπιέδες σε μία καθαρή πετσέτα, τους τυλίγουμε και τους σπάμε σε κομμάτια, χωρίς να τους λιώσουμε τελείως. Τους βάζουμε σε ένα μπoλ.
    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ενωθούν. Ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια. Βάζουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, βάζουμε επάνω τη ζύμη μας και τη ρολάρουμε δίνοντάς της σχήμα από σαλάμι.Κυλάμε το σαλάμι σοκολάτας πάνω στην άχνη, να καλυφτεί καλά με τη ζάχαρη, και το τυλίγουμε με το χαρτί. Το παγώνουμε, να σφίξει, για μερικές ώρες στο ψυγείο, ή για 1 ώρα στην κατάψυξη.
 
 Οι συνταγές είναι προτάσεις της δημοφιλής μαγείρισσας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: Sito
περισσότερα στή: Συνταγές

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Εύκολα και λαχταριστά τρουφάκια που λιώνουν στο στόμα !!!

Υλικά για 20-25 τρουφάκια 500γρ σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο 200ml κρέμα γάλακτος (17% λ…